Groundwork

Groundwork - på svenska markarbete - är en mycket effektiv position, där föraren går baklänges framför hästen. Du låter hästen lära sig att följa dig, och instruerar den till att bära sig mer i balans, utifrån att den har förstått de sekundära hjälperna. Fördelen med den här positionen är att du ser hela hästens ryggrad, och energilinjen genom kroppen, samt hur den inre höften rör sig fram och ned. Groundwork är den del av de basövningarna som börjar att kallas "skolning" och ingår i det första provet som finns i Riddarskapet.

 

Den etiska filosofin handlar om att först utbilda hästen till egen bärighet och att den känner sig lugn i sin förståelse för sekundära hjälper. Den bygger upp sin fysiska styrka och medvetenheten om sig själv ökar. Sedan är det enklare för hästen att ta steget till att bli riden, genom att bli förd i Groundwork med sedemera ryttare på ryggen. Om övergångarna flyter naturligt in i varandra i de olika utbildnings stegen skonar det hästen från att uppleva sin skolning på ett skrämmande sätt. Ett lite steg framåt, är konceptet.

 

En annan fördel är att du som hästtränare lär dig att se de små biomekaniska skillnaderna på vad som är äkta bärighet, eller falsk bärighet. Att kunna Groundwork är ett gediget hantverk, och den riktiga skolan från marken mot hästens individuella självbärighet kan börja!

Groundworken består av två kursen - Förberedelse för groundwork, där vi lär hästen positionen samt att bära kapson, installerar hjälperna både i halt och i skritt, arbetar med voltspår/raka spår, och börjar hitta inner bakben, samt Groundwork där vi arbetar med öppna, sluta, längning/samling, samt groundwork-program, dvs mönster på ridbanan.